www.vef.hr|| webmail|| Linkovi

22.09.2023, 21:15

Kirurške bolesti slinske žlijezde

Najčešća bolest slinskih žlijezda u pasa je mukokela (sialokela). Ona predstavlja nakupljanje sline u potkožnom ili podsluzničkom tkivu i posljedičnu tkivnu reakciju na slinu. Podrijetlo sline je slinska žlijezda čiji je slinovod oštećen te se slina ne izlijeva u usnoj šupljini već u potkožju ili pod sluznicom usne ili ždrijelne šupljine. Kao uzrok najčešće se navodi trauma.

Vlasnici najčešće primijete bezbolnu fluktuirajuću oteklinu na vratu ili oteklinu pored jezika. Ponekad, u slučaju da se slina nakuplja pod sluznicom ždrijela, vlasnici mogu primijetiti otežano disanje ili gutanje. Sialokela nije hitno stanje osim u zadnje spomenutom slučaju kada ta oteklina može biti dovoljno velika da u potpunosti onemogući disanje životinji.


Kirurške bolesti slinske žlijezde


Dijagnoza se temelji na kliničkim znakovima i punkciji otekline, a terapija se sastoji u kirurškom odstranjivanju slinske žlijezde za koju se smatra da je izvor sline. U pasa je to najčešće kompleks mandibularne i podjezične slinske žlijezde. Ponekad je nemoguće odrediti izvor sline te je potrebno odstraniti slinske žlijezde i sa lijeve i sa desne strane, no kako pas ima i druge slinske žlijezde njemu gubitak tih dviju žlijezda neće uzrokovati probleme.