www.vef.hr|| webmail|| Linkovi

09.06.2023, 14:19

KNJIGA – Veterinarska kirurgija i anesteziologija

Autori i izdavač predstavljaju vam prvi hrvatski udžbenik veterinarske kirurgije i anesteziologije u vrijeme kada Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Klinika za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju obilježavaju 90 godina postojanja.

STUDENTI VETERINARSKOG FAKULTETA – TRAJNI POPUST U IZNOSU OD 10%

Knjigu možete kupiti u knjižnici Veterinarskog fakulteta

siječanj 2013. – NOVA CIJENA – 300,00 kuna

Knjiga - Opća kirurgija i anesteziologija


Ovo, prvo izdanje napisali smo kako bismo studentima olakšali učenje, omogućili savladavanje niza činjenica te pomogli u odabiru tehnika i postupaka nužnih za uspješan ishod liječenja životinja kojima je potreban kirurški zahvat i intenzivna skrb. Obuhvatili smo građu iz područja opće veterinarske kirurgije i anesteziologije, a knjiga je, osim studentima, namijenjena i svim veterinarima kliničarima. Anesteziologija i kirurgija čine jedinstvenu cjelinu u liječenju životinja, zahtijevaju stalno razmatranje postupaka liječenja i odabira tehnika i pritom se služe recentnim medicinskim i farmakološkim spoznajama. Stoga je zadaća svakoga doktora veterinarske medicine koji se bavi liječenjem životinja stalno obnavljati svoje znanje radi dobrobiti životinja kao dijela općega ljudskog i civilizacijskog napretka.

Opća kirurgija i anesteziologija


Knjiga je organizirana u 18 poglavlja. U prvome su dijelu prikazani kirurški prostori, oprema i rad na kirurškoj klinici. Slijedi opis pristupa životinji, njezina sputavanja i obaranja, te sve o anamnezi i kirurškoj propedeutici. Kirurški i šivaći materijali te šavovi iznimno su detaljno obrađeni s pomoću brojnih crteža i fotografija. Načela asepse i antisepse vrlo su praktično obrađena. Zatim slijedi dio o zavojima i drenovima te ozljedama, opeklinama i smrzlinama. Rekonstrukcijska kirurgija pasa i mačaka čini zasebno poglavlje, kao i tekućinska terapija. Slijedi opis šoka te poremećaja zgrušavanja i zaustavljanja krvarenja. Najobimnije poglavlje u knjizi jest ono o anesteziologiji, s brojnim tabličnim prikazima terapijskih sredstava, vrsta i načina anestezije u svih vrsta domaćih životinja. Reanimacija i primjena glukokortikoida u kirurških pacijenata obrađene su prije posljednjega poglavlja koje opisuje infekcije u kirurških pacijenata i antimikrobnu profilaksu. Brojne tablice, algoritmi i grafikoni, kao i isticanje važnih pojmova i definicija na marginama knjige, omogućuju bolje razumijevanje i snalaženje u opsežnoj materiji. Cjelokupna građa ovoga udžbenika ilustrirana je s više od 400 originalnih fotografija.

Opća kirurgija i anesteziologija Opća kirurgija i anesteziologija
Opća kirurgija i anesteziologija Opća kirurgija i anesteziologija
Opća kirurgija i anesteziologija Opća kirurgija i anesteziologija
Opća kirurgija i anesteziologija Opća kirurgija i anesteziologija

Opća kirurgija i anesteziologija