www.vef.hr|| webmail|| Linkovi

09.06.2023, 14:01

Abdominalna kirurgija

Abdominalna kirurgija

Abdominalna kirurgija obuhvaća sve zahvate na organima smještenim u trbušnoj šupljini kao  i zahvate na stijenci trbušne šupljine.  Ona obuhvaća kirurške zahvate na slijedećim strukturama:

 1. stijenci trbušne šupljine
 2. želucu
 3. tankom crijevu
 4. debelom crijevu i rektumu
 5. jetri  i žučnim putevima
 6. gušterači
 7. slezeni
 8. nadbubrežnim žlijezdama
 9. bubrezima, mokraćovodima, mokraćnom mjehuru, mokraćnici
 10. maternici, jajnicima, vagini
 11. testisima, penisu

Abdominalna kirurgija

Razlozi za  abdominalne kirurške zahvate :

Dijagnostika  i prognoza
Neke bolesti nemoguće je točno dijagnosticirati bez izravne inspekcije i palpacije abdominalnih organa i tkiva. Osim toga, točnost dijagnoze uvelike se može povećati citološkom, patohistološkom i mikrobiološkom pretragom tkiva, tekućina i drugih uzoraka uzetih za vrijeme zahvata. Izravnim uvidom u abdominalne organe i tkiva također se lakše procjenjuje proširenost bolesti kao i prognoza te mogućnosti liječenja.

Kirurško liječenje
Ovo obuhvaća zahvate na svim gore nabrojanim organima odnosno liječenje abdominalne traume, hernija, krvarenja, tumora, stranih tijela, kamenaca (mokraćnih, žučnih), korekcije urođenih mana kao što su ektopični ureteri ili portosistemski šantovi.

Profilaksa
Pod ovim pojmom misli se prvenstveno na gastropeksiju, zahvat fiksiranja želuca za trbušnu stijenku, a sve u cilju prevencije zavrnuća želuca, potencijalno životno opasne bolesti pasa.

Kastracija
Pod ovim pojmom razumijevamo kastraciju ženskih i muških životinja, kao i kastraciju kriptorhidnih životinja. Odvajamo je od ostalih jer predstavlja elektivan zahvat.