www.vef.hr|| webmail|| Linkovi

09.06.2023, 13:32

Oftalmologija

Oftalmologija

Oko kao mala zasebna cjelina životinjskog organizma često puta biva zapostavljena od strane vlasnika  pa tako životinja najčešće dolazi na pregled sa značajno uznapredovalim procesom ili nakon dugog i neuspješnog liječenja. Iznimno je važno da se pregled oka odvija sistemski i temeljito,a rana i ispravna dijagnostika je osnova uspješnog liječenja.

Oftalmologija Oftalmologija

Optomic operacijski oftalmološki mikroskop


Pregled se sastoji od :

- Pregleda  vanjskog dijela sustava za vid koji obuhvaća pregled građe očiju i struktura koje okružuju organ oka, okoline očiju, gdje najčešče uočavamo probleme u vidu iscjedka, otekline, gubitka dlačnog pokrivača, promjene boje dlake…
- Detaljni pregled očne jabučice sa pregledom rožnice, prednje očne sobice, leće, zadnje očne sobice i pozadine oka.
- Kao  posebne pretrage istaknuli bi tonometriju ili mjerenje očnog tlaka, Schirmerov test ili probu na količinu suza na površini oka, Fluorescein test (služi za bojanje rožnice kako bi pronašli eventualno prisutna oštećenja na rožnici),  mikrobiološki bris radi točnog ustanovljavanja osjetljivosti bakterijske ili gljivične flore.


Oftalmologija

KOWA prijenosna slit lampa


Oftalmologija Oftalmologija

KOWA fundus kamera


Savjet vlasnicima

Vrlo je važno ne improvizirati terapiju i davati lijekove bez prethodnog pregleda ili stručnog savjeta. Životinju je potrebno dovesti na pregled sa jutarnjim iscjedkom, bez da se okolina oka čisti kako ne bi prikrili pravo stanje stvari.