www.vef.hr|| webmail|| Linkovi

22.09.2023, 20:42

Top kirurgija za male životinje

TOP KIRURGIJA ZA MALE ŽIVOTINJE (Nacional, 12.11.2007.godine)

HRVATSKI STRUČNJACI za liječenje malih životinja pružaju svojim pacijentima u Hrvatskoj njegu na razini europskih veterinarskih klinika, a metode liječenja dostižu humanu medicinu.


vip pacijenti s četiri noge 1

Komplicirana tehnika operacije koljena takozvanom TTA metodom jedna je od trenutno suvremenijih i najzahtjevnijih u ortopedskoj kirurgiji malih životinja. Riječ je o operacijskom zahvatu kojim se liječe inače najčešće ozljede u pasa, koje kod tih životinja mogu uzrokovati trajnu hromost. Ova najnovija ortopedska metoda primjenjuje se tako da se u koljeno na mjesto ozlijeđenog ligamenta ugrađuju titanske pločice i vijci, a životinja ubrzo po operaciji počinje normalno hodati.

Ovo je samo jedna od brojnih suvremenih metoda liječenja malih životinja, koje zahvaljujući razvoju moderne veterine počinju sve više nalikovati na one u humanoj medicini. Za razliku od razdoblja od prije petnaestak godina kada su zbog teških prijeloma, ozljeda i tumora kućni ljubimci uglavnom bili uspavljivani kako bi im se skratile muke, današnjim vlasnicima malih životinja na raspolaganju su napredni kirurški zahvati i moderna dijagnostika koja omogućuje uspješno liječenje ponekad i kod najbolesnijih životinja. Malim se životinjama danas, kao i ljudima, mogu operirati čak i oči, uklanjati mrene, ugrađivati umjetni zglobovi, pa čak i presađivati organi.

Ruku na srce, kako životinje, naravno, nemaju zdravstveno osiguranje, takvo je liječenje relativno skupo, a neke operacije, poput TTA, mogu koštati i sedam tisuća kuna pa i puno više. No svijetla strana priče je to što hrvatska veterina postupno dostiže razinu razvijenih zemalja u kojima se liječenje malih životinja već desetljećima smatra vrlo ozbiljnim, ali i unosnim biznisom. Tako i hrvatske veterinarske klinike u zadnje vrijeme počinju nabavljati skupocjenu medicinsku opremu koja po jednom aparatu može koštati i nekoliko stotina tisuća kuna, dok oni vrhunski uređaji, poput CT-a, kakvih u Hrvatskoj još nema, stoje na desetke milijuna kuna.


Top kirurgija za male životinje 2
PRIJE OPERACIJE svaka životinja prolazi posebnu pripremu: stavlja se na infuziju i biva anestezirana

Najbolje opremljena i najzaposlenija ustanova za liječenje kućnih ljubimaca u Hrvatskoj svakako je Klinika za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu. Njezini kirurzi ujedno su i jedni od rijetkih europskih stručnjaka licenciranih za kompliciranu TTA metodu operacije koljena. Po stručnosti doktora veterinarske medicine koji ondje rade ova je klinika već sada dobrim dijelom izjednačena sa sličnim europskim ustanovama, a kada kroz naredne dvije godine bude proširena i opremljena potpuno novom, suvremenom dijagnostičkom i operacijskom opremom, trebala bi im početi i ozbiljno parirati. Zgrada klinike detaljno je obnovljena 1999., a moderna se oprema za nju kupovala proteklih godina.

Ostvare li se planovi da se uz pomoć države i Grada Zagreba ona uskoro bitno proširi i opremi dodatnom medicinskom opremom, Klinika za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu trebala bi postati centar u kojem će se obučavati studenti i doktori veterine iz cijele regije. No uz to što već sada obučava domaće stručnjake veterinarske medicine, u ovu se kliniku iz veterinarskih stanica i privatnih veterinarskih klinika s područja cijele države svakodnevno upućuju kućni ljubimci čije liječenje zahtjeva komplicirane dijagnostičke pretrage i operacijske zahvate kakve u državi rade samo doktori veterine zaposleni u ovoj ustanovi.


Top kirurgija za male životinje 3
LASERSKI APARAT za hematološku i biokemijsku analizu krvi

Uz to se na ovoj Klinici liječe sve ozlijeđene i bolesne životinje koje su na području Zagreba i okolice zbrinule udruge poput Noine Arke ili Savez udruga za zaštitu životinja. Dnevno se ondje u četiri operacijske dvorane obavi desetak zahtjevnih operacijskih zahvata na malim životinjama, a većinu operacija na posebnim monitorima direktnim prijenosom pomoću kamera mogu promatrati studenti Veterinarskog fakulteta u Zagrebu. Zbog složenosti operacijskih zahvata na većini od 3000 operacija, koliko ih se u klinici godišnje obavi, sudjeluje tim specijalista veterinarske medicine, a neki zahvati mogu potrajati i više od pet sati. Teške operacije kralježnice, organa grudnog koša, abdomena, tumora te prijeloma kostiju, iščašenja pa čak i očiju kućnih ljubimaca ovdje su svakodnevna rutina. Predstojnik ove klinike, Dražen Matičić, izvanredni profesor na Veterinarskom fakultetu, doktor je veterine i specijalist za ortopediju i onkologiju, a Nacionalove novinare proveo je kroz ustanovu kojoj je na čelu kako bi u praksi objasnio što se događa sa životinjama koje se dolaze liječiti u najmodernijoj veterinarskoj klinici u državi.

“Kada se u ambulanti obavi dogovoreni pregled životinje, ona se hodnikom odvodi u pripremne dvorane. Ondje se svaka životinja prije operacije mora oprati, dijelom ošišati, obrijati i dezinficirati, a potom se odvodi u neku od operacijskih dvorana”, ispričao je Matičić pokazujući pritom životinje koje su toga dana već čekale na operaciju. Među njima je bio ovčar koji je u Zagreb iz Cavtata doveden na operaciju kuka, dok je jedan drugi pas iz Rijeke čekao na operaciju lakatnog zgloba. Još dvije operacije veterinari su toga dana trebali obaviti na teško ozlijeđenoj šapi psa koji je noć prije pronađen ranjen na ulici te na psu vlasnice iz Finske kojem su nakon osteosinteze i cijeljenja loma morali ukloniti prije postavljeni vanjski fiksator.

Top kirurgija za male životinje 4
OPERACIJE TRAJU PET SATI Operacija kuka na psu,kakvu izvode kirurzi Klinike za kirurgiju Veterinarskog fakulteta, zna nerijetko potrajati i pet sati, a životinja je cijelo vrijeme priključena na moderne medicinske uređaje nalik onima u humanoj medicini.

Takve traumatske ozlijede, dodaje Matičić, i dalje su najčešći razlog operacija kućnih ljubimaca na ovoj Klinici. Takve ortopedske operacije zahtijevaju stručnost, iskustvo i timski rad te instrumente i implantate koji su iznimno skupi, pa se većina njih može obaviti samo u ovoj klinici. U njoj postoje dvije operacijske dvorane za takvu vrstu kirurgije.

“Na posebnim operacijskim stolovima za svaku životinju postoji i poseban madrac s grijačom pločom koja ga prije zahvata zagrijava na temperaturu tijela budući da ona u trenutku anestezije pada.

Tijekom cijele operacije uz životinju se nalazi anesteziolog koji preko monitora prati sve životne funkcije pacijenta. Dvorana je opremljena i posebnim intraoperativnim rendgenom koji omogućuje da u tijeku operacije obavimo kontrolu napravljenog posla bez potrebe da životinju transportiramo na odjel radiologije. Tako odmah možemo provjeriti jesmo li primjerice dobro postavili vijke, pločice ili vanjske fiksatore koje često ugrađujemo u kost ozlijeđene životinje. Uz sve ostalo, ova operacijska dvorana ima i uređaj za artroskopiju, odnosno pregled zglobova”.

Klinika za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu opremljena je dvoranama i za ostale tipove operacijskih zahvata. Jedna od njih je i dvorana za tzv. meku, odnosno abdominalnu kirurgiju. “U ovoj se operacijskoj dvorani izvode sve operacije na organima smještenim u trbušnoj šupljini kao i zahvati na stjenci trbušne šupljine.”


Top kirurgija za male životinje 5 Top kirurgija za male životinje 6
Top kirurgija za male životinje 7 Top kirurgija za male životinje 8