www.vef.hr|| webmail|| Linkovi

09.06.2023, 13:35

Priča o kujici Kayi

PRIČA O KUJICI KAYI (Jutarnji list, 27.11. 2009. godine)

Kujica Kaya stara najviše pet i pol mjeseci dopuzala je do stubišta i satima je sklupčana i u šoku ležala u mraku. Slomljena joj je zdjelica i koljeno, a dva i pola sata trajala je operacija bedrene kosti.


Andrija Musulin i Kaya

ZAGREB – Bolno cviljenje iz kontejnera, koje je nadglasalo buku kamiona za odvoz smeća, u utorak u ranim jutarnjim satima probudilo je Nevenku Sedak, stanarku Bolničke ulice u Stenjevcu. Pogledala je kroz prozor i ostala preneražena: djelatnici Čistoće iz kamiona za smeće izvlačili su teško ozlijeđenog psića kojega je drobilica kamiona zamalo ubila.

Stanari je spasili

- Probudio nas je bolan jauk. Suprug i ja iskočili smo iz kreveta, vani je još bio mrak. Djelatnici Čistoće bili su bijesni i zgranuti zbog toga što je netko psića bacio u kontejner za smeće. Nisam vidjela što se dogodilo, ali pretpostavljam da ga je noću netko ondje ostavio. Da se barem oglasio, valjda bismo ga čuli, ali bio je posve miran u kontejneru. Sva sreća da su ga djelatnici Čistoće na vrijeme čuli, inače bi bio zdrobljen u kamionu – rekla je stanarka Bolničke ulice.

Psić je očito namjerno bačen u kontejner, smatra vozač kamiona Drago Hrastović, koji ga je s kolegama spasio od sigurne smrti.

Kolege su utovarivali smeće, izašao sam iz kamiona kako bi im malo pomogao. Tada smo čuli da netko cvili. Brzo sam zaustavio utovarni nož i s metlom povukao kutiju obljepljenu izolir-trakom iz koje su se čuli zvukovi. Nož je kutiju već prerezao, a unutra je bilo štene. Kolege su su ga izvadili van, obavijestili prvu susjedu i nastavili s poslom – rekao je Hrastović dodavši kako u 25 godina rada nikada nije vidio ništa slično.

Teška operacija

Spašena napuštena kujica, mješanka koker španijela i nepoznate pasmine, stara najviše pet i pol mjeseci, dopuzala je do stubišta i satima sklupčana ležala u mraku. Nevenka Sedak nazvala je Udrugu za zaštitu životinja Suza, čiji su ju djelatnici odvezli na Veterinarski fakultet, gdje su je nazvali Kaya. Rendgenskim pregledom ustanovljeno je da mješanka ima slomljenu zdjelicu i koljeno.

Dežurni veterinar Klinike za kirurgiju Veterinarskog fakulteta Andrija Musulin rekao je jučer poslijepodne da je kujica dva i pol sata bila na operaciji bedrene kosti koja je pukla blizu koljena te križne kosti.

Ošamućena, ali stabilno

- Dobro je podnijela operaciju. Budući da ne jauče, pretpostavljamo da je ništa ne boli. Još je ošamućena od anestezije. Čim bude stabilna, preuzet će ju Info centar Noine Arke gdje će čekati da ju netko udomi – izjavio je dr. Musulin.

Jadranka Dragović iz Udruge Suza zgranuta je ovim zlostavljanjem mješanke.

- Mjerodavne institucije moraju pronaći počinitelje tih zlodjela. Ako je netko spreman na nasilje nad životinjama, nije daleko ni od nasilja nad ljudima. Dobro surađujemo s Državnim odvjetništvom i policijom i podnosimo mnogo prijava. Bacanje kujice u kontejner je kazneno djelo. Iako će se zlostavljač teško pronaći, podnijet ćemo prijavu protiv nepoznatog počinitelja – kaže Jadranka Dragović.

Kaya se dobro oporavlja i mnogi je žele udomiti (Jutarnji list, 29.11.2009.godine)

Spašeno napušteno štene dobro se oporavlja od teške operacije, a čim bude stabilno kujicu će preuzeti Info-centar Noine arke.

ZAGREB – Kujica Kaya, spašena ovoga utorka od sigurne smrti ispod drobilice kamiona za smeće, dobro se oporavlja od teške operacije bedrene i križne kosti, rečeno nam je danas u Klinici za kirurgiji na zagrebačkom Veterinarskom fakultetu, dan nakon što je mješanka koker španijela i nepoznate pasmine uspješno operirana.


Kaya

- Psić je dobro, napravljene su postoperativne rengenske snimke i zasad je sve u redu. Nema nikakvih komplikacija. Kujica je u kavezu, još uvijek ne može stati na noge, ali to je uobičajeno nakon takve operacije. Oporavak će trajati nekoliko tjedana – izjavio je dežurni veterinar Mario Kresinger.

Napušteno pet i pol mjesečno štene, podsjetimo, početkom tjedna pronađeno je u Stenjevcu u kartonskoj kutiji u kontejneru, čiji je sadržaj ubačen u kamion za smeće. Svega nekoliko trenutaka kujicu Kayu dijelilo je od utovarnih noževa, ali su, srećom, djelatnici Čistoće čuli njezine bolne jauke, te je izvukli iz kamiona.

Ozlijeđenu mješanku, sklupčanu ispod stepenica stubišta u Bolničkoj ulici, nakon toga je na poziv susjede Nevenke Sedak, primila Udruga Suza, te je odvezena na Veterinarski fakultet. Operacija bedrene i križne kosti trajala je dva i pol sata, a kako nam je prekjučer rekao doktor Andrija Musulin, čim njezino stane bude stabilno, preuzet će je Info centar Noine arke.

- Budući da ima frakturu zdjelice, mora mirovati i ne smije se naprezati. Do ponedjeljka će biti na intenzivnoj njezi, a onda će doći k nama u stacionar – rekla nam je Helena Fink iz Noine arke, udruge koja već pet godina, uz pomoć volontera, brine o ozlijeđenim životinjama.

Iako oporavak mješanke može potrajati i do mjesec dana, njezino udomljavanje neće biti problem. Naime, zgranuti zlostavljanjem i napuštanjem životinja, Heleni Fink javilo se već nekoliko osoba koje žele udomiti malu Kayu.