www.vef.hr|| webmail|| Linkovi

09.06.2023, 13:46

Puknuće prednjeg križnog ligamenta

Puknuće prednjeg križnog ligamenta jedna je od najčešćih ozljeda u pasa i glavni razlog degenerativnih promjena koljenskog zgloba. Oštećenje ligamenta može biti potpuno puknuće s izrazitom nestabilnosti koljena ili djelomično puknuće s manjom nestabilnosti koljena. U oba slučaja kod životinja koje se  ne liječe razvijaju se degenerativne promjene koljenskog zgloba unutar nekoliko tjedana, a promjene s vremenom postaju sve izraženije.


Ortopedija - puknuće prednjeg križnog ligamenta


Težina promjena upravo je proporcionalna veličini životinje. Bol i hromost prvi se primjećuju. Iako će većina pasa 2 do 3 tjedna nakon ozljede početi koristiti nogu te naizgled zacijeliti, nakon nekoliko mjeseci opaža se naglo pogoršanje koje je posljedica oštećenja meniska i degenerativnih promjena.

Pravovremena i pravilna dijagnostika puknuća prednjeg križnog ligamenta prvi je korak pri liječenju. Uvođenjem artroskopije u veterinarsku medicinu omogućeno je rano otkrivanje puknuća križnog ligamenta i promjena na menisku i koljenskom zglobu uz minimalnu invazivnost.

Preporučeno liječenje je redovito OPERACIJSKO.

Među brojnim dostupnim operacijskim tehnikama na našoj klinici danas se najčešće izvode:

1.    Modificirana tehnika imbrikacije retinakula (MRIT) ili „lateralni šav“

2.    Klinasta osteotomija potkoljenice (TWO)

3.   Kranijalizacija tuberozitasa tibije (TTA – TIBIAL TUBEROSITY ADVANCEMENT). TTA     pripada u red najsuvremenijih tehnika i s ponosom je navodimo u popisu operacija koje se izvode na našoj Klinici.


Ortopedija - TTA

TTA – hod prije operacijskog zahvata (GORE); TTA – Hod psa 20 sati nakon operacijskog zahvata (DOLJE)


Ortopedija - prednji križni ligamenti -TTA Ortopedija - prednji križni ligamenti -TTA Ortopedija - prednji križni ligamenti -TTA

TTA – Tibial Tuberosity Advancement

Ortopedija - prednji križni ligamenti -TWO

Tibial wedge osteotomy (TWO)