www.vef.hr|| webmail|| Linkovi

09.06.2023, 14:21

Strano tijelo u želucu

Najčešća strana tijela u pasa (mačke su rjeđe zahvaćene ovom bolesti zbog izbirljivosti) su kosti, kamenje, razne igračke, loptice, koštice voća i drugo. Mjesto zastoja stranog tijela ovisi o njegovoj veličini i obliku, tako da će kosti često zastati već u jednjaku, dok će loptice ili kamenje za krajnji cilj češće imati želudac ili tanko crijevo.

Strano tijelo u želucu

Vlasnik na ovu bolest može posumnjati kod naglog poremećaja općeg stanja ljubimca, čestog povraćanja, prestanka uzimanja hrane i bolnog abdomena.

Strano tijelo uzrokuje djelomičnu ili potpuno obstrukciju, odnosno zaustavlja normalan protok crijevnog sadržaja. To za posljedicu ima nakupljanje  tekućine i plinova, povećanje broja bakterija koje mogu prodrijeti u krv te poremećaj cirkulacije i odumiranje tog dijela crijeva. Kao i kod torzije želuca, tako  i liječenje obstrukcije crijeva predstavlja hitno stanje.

Kirurški zahvat sastoji se od vađenja stranog tijela ENDOSKOPSKI ili konzervativno, a ovisno o stanju crijeva ponekad je potrebno učiniti i resekciju crijeva, odnosno odstranjivanje nekrotičnog, avitalnog dijela crijeva.

Rendgenogrami stranih tijela u želucu

Strano tijelo u želucu RTG2
Strano tijelo u želucu Strano tijelo u želucu
Strano tijelo u želucu Strano tijelo u želucu