www.vef.hr|| webmail|| Linkovi

22.09.2023, 21:26

Perinealna hernija

Perinealna hernija je stanje koje se javlja u pasa (rjeđe mačaka) u kojem dolazi do izlaska trbušnih organa (mjehura, crijeva, rektuma, prostate) u potkožje perinealnog područja. Ovo stanje nastaje kao rezultat slabljenja mišića tog područja.

Perinealna hernija Perinealna hernija
Perinealna hernija Perinealna hernija

Detalj s operativnog zahvata perinealne hernije

Vlasnik može posumnjati na ovu bolest ako primijeti oteklinu u području oko anusa,  otežano obavljanje velike nužde, otežano mokrenje te bolnost tog područja. Budući da se mjehur često nalazi u perinealnoj herniji može doći i do potpune obstrukcije protoku mokraće.

Dijagnoza se potvrđuje rektalnim pregledom i rendgenskom pretragom.

Kirurški zahvat nije hitan, izuzev u slučaju da je mjehur u herniji te životinja ne može mokriti. Zahvat se sastoji od podizanja mišića sa dna zdjelice i njegove fiksacije kako bi se nadomjestili oslabljeni mišići tog područja. Postoje i druge metode, kao što su ugrađivanje sintetske mrežice ili transpozicija mišića sa noge. Često se kao dodatni zahvati kod perinealne hernije rade kolopeksija i cistopeksija  tj. učvršćivanje debelog crijeva i mokraćnog mjehura za stijenku trbušne šupljine kako bi se smanjio pritisak na perinealno područje i prevenirao ponovni prolapsus tih organa u isto.