www.vef.hr|| webmail|| Linkovi

09.06.2023, 14:00

Proširenje i zavrnuće želuca

Ova bolest predstavlja hitno stanje i ukoliko se ne učini hitna dekompresija i vraćanje želuca u njegov fiziološki položaj, bolest završava smrću. Bolesti su skloniji veći dubokogrudni psi (iako je moguća u svih pasmina pasa). Vlasnik može posumnjati na ovu bolest ako primijeti napuhivanje psa i nagon za povraćanjem koje je najčešće neproduktivno.

Proširenje i zavrnuće želuca


Proširenje i zavrnuće želuca imaju za posljedicu prekid krvne opskrbe želuca i njegovo odumiranje što je i osnovni razlog za hitan kirurški zahvat. Osim toga, prošireni želudac pritišće na krvne žile koje vraćaju krv iz ostalih trbušnih organa i stražnjeg dijela tijela što je i razlog šoka u kojem se životinja nalazi kad bolest uzme maha. Zbog bliske anatomske veze želuca i slezene, zavrnuće želuca može komplicirati i zavrnuće slezene.


Proširenje i zavrnuće želuca

Kirurški zahvat sastoji se od dekompresije želuca, vraćanja u njegov fiziološki položaj, te fiksiranja želuca za trbušnu stijenku kako bi se spriječila ponovna rotacija. Ukoliko je došlo do zavrnuća slezene, često je potrebno učiniti i splenektomiju (vađenje slezene).

Preživljavanje ponajviše ovisi o trajanju bolesti. Ukoliko je želudac vitalan može se očekivati visoki postotak preživljavanja, no ukoliko je trajanje bolesti bilo predugo, postotak preživljavanja može biti vrlo nizak, čak i uz svo liječenje.