www.vef.hr|| webmail|| Linkovi

09.06.2023, 12:33

Kirurgija usne šupljine

Kirurgija usne šupljine

Svi kirurški i dijagnostički zahvati u usnoj šupljini se izvode u općoj anesteziji.
Pregledom se utvrđuje zagriz, okluzija, stanje temporomandibularnog zgloba, pregled zuba, ocjenjivanje stupnja zubnog plaka i kamenca. Na zubnom mesu (gingiva) ocjenjuje se boja (znakovi upale), indeks krvarenja iz gingive i dubina peridontalnog džepa. Na osnovi ovih parametara se ocjenjuje stanje cijele usne šupljine.

Kirurgija usne šupljine

Ultrazvučno skidanje zubnog kamenca je preventivni zahvat koji spriječava nastajanje paradontalnih bolesti, koje imaju za posljedicu  klimanje i ispadanje zuba. Uz preventivu periodontalnih bolesti provodimo i terapiju apscesa, granuloma, novotvorevina, gingivitisa i oronazalne fistule. U mačaka dijagnosticiramo FORL (feline osteoclastic resorptive lesion) te FIV i FLV (virusne bolesti) koje uzrokuju upalne promjene na gingivi. Testovi na FIV i FLV se rade na Klinici za Zarazne bolesti Veterinarskog fakulteta.

Kirurgija usne šupljine Kirurgija usne šupljine

Kirurgija usne šupljineDetalj s operacijskog zahvata – ultrazvučno skidanje zubnog kamenca


Također radimo i ekstrakcije zuba kirurškim metodama, i to zatvorenom metodom (sjekutići) te otvorenom metodom (prekutnjaci, kutnjaci i očnjaci) te vađenje zaostalih mliječnih zuba. U suradnji sa Zavodom za rendgenologiju i fizikalnu terapiju Veterinarskog fakulteta radimo rendgenološku dijagnostiku vezanu za zubne korijene i čeljusti.

Kirurgija usne šupljine Kirurgija usne šupljine

Oronazalna fistula u psa

Kirurško liječenje fraktura mandibule u pasa i mačaka

Frakture mandibule u mačaka obuhvaćaju čak 15% svih fraktura dok je pojavnost istih u pasa oko 3%. Uglavnom su traumatskog porijekla te su nerijetko povezane sa ozljedama drugih dijelova tijela. Budući da životinje ne mogu pravilno uzimati hranu ili je često zbog bolnosti odbijaju, frakture mandibule predstavljaju veliki problem te se trebaju što hitnije sanirati. Stoga je cilj kirurškog liječenja fraktura mandibule što brže vratiti istu u funkciju fiksacijom i stabilizacijom ulomaka te omogućiti životinji nesmetano uzimanje hrane i tekućine.

14

Rendgenski prikaz saniranog prijeloma donje vilice