www.vef.hr|| webmail|| Linkovi

22.09.2023, 21:32

Neurokirurgija

BOLESTI INTERVERTEBRALNOG DISKA


Pri dolasku u kiruršku ambulantu vlasnik se obično žali na bol ili otežano kretanje svog ljubimca . Znakovi bolesti mogu nastupiti perakutno (< 1 sat), akutno (<24 sata), ili postupno (>24 sata).

Kliničar neurološkim pregledom određuje lokalizaciju, tip, a ukoliko je moguće, i razinu neurološke disfunkcije, te daje upute za dodatne pretrage, daljnje liječenje, te prognozu. Pomoćna dijagnostika u slučajevima pacijenta sa sumnjom na neurološki poremećaj na kralježnici u pravilu se odnosi na RTG pretragu, i to nativnu i kontrastnu (tzv. mijelografija), koja se izvodi na Zavodu za RTG, ultrazvučnu dijagnostiku i fizikalnu terapiju.


NeurokirurgijaMijelografija – protruzija intervertebralnog diska


Stupanj Razina neurološke smetnje
1. Bol
2. Ataksija, deficit propriocepcije, pareza
3. Paraplegija
4. Paraplegija, urinarna inkontinencija
5. Paraplegija, urinarna inkontinencija, gubitak duboke boli


Medikamentozna terapija

Indikacije za konzervativno liječenje neurološkog pacijenta su; prvi nastup takvog poremećaja, blaga do osrednja bol i parapareza, kao i financijska zadrška. Naravno, težina simptoma obrnuto je proporcionalna očekivanom uspjehu medikamentoznog liječenja, kao i vrijeme koje je proteklo od nastanka bolesti. Što je brža intervencija i što blaži simptomi, vjerojatnost uspjeha je veća.

Kirurško liječenje

Indikacije za kiruršku intervenciju su neuspjeh konzervativne terapije unutar 48 sati, pogoršanje simptoma, te paraplegija uz očuvan osjet bola. Kirurški zahvat se sastoji od dekompresije leđne moždine i uklanjanja dislociranog materijala intervertebralnog diska. Najčešći načini dekompresije leđne moždine su dorzalna laminektomija, hemilaminektomija i pedikulektomija. Način i vrstu operacijskog zahvata odlučuje operater, detaljno upoznajući vlasnika pacijenta sa svim postupcima koje kani poduzeti, kao i očekivanom uspjehu terapije, te eventualnim zadrškama.


SPINALNA TRAUMA

Spinalna je trauma čest uzrok disfunkcije leđne moždine u kućnih ljubimaca. Ona može nastati uslijed vanjskih ili unutarnjih uzroka ozljeda kralježnice. Prometne nesreće su najčešći vanjski razlog traume, no, ne treba izuzeti niti padove, udarce ili nastrijele. Ovisno o vrsti sile, području udarca, te individualnoj snazi/slabosti kralježnice, vanjska će trauma rezultirati lomom kralješka, ili potpunim li djelomičnim iščašenjem.

NeurokirurgijaLuksacija lumbosakralnog dijela kralježnice


5.jpg 6.jpg

Kralježnica pacijenta snimljena nakon operacijskog zahvata

Činjenica da je leđna moždina okružena rigidnim, neelastičnim koštanim «oklopom», dok je sama sastavljena od mekog parenhima, dovodi do toga da svako suženje u promjeru kanala kralježnice može završiti ozljedom. U skladu s navedenim, dvije su smjernice kojima vodimo terapiju pacijenta sa traumom kralježnice. Prva je stabilizacija kralježaka kako bi spriječili daljnje oštećenje parenhima moždine, a druga je medikamentozno zaustavljanje patofizioloških procesa kao sekundarnih primarnoj ozljedi.


Neurokirurgija

Fraktura grudnog kralješka

Neurokirurgija Neurokirurgija

Osteosinteza kralješka – detalj s operacijskog zahvata

Ulogu vlasnika u poslijeoperacijskom oporavku životinje potrebno je podrobno objasniti.  Bez strpljenja, skrbi i pažnje tijekom tjedana nakon operacijskog zahvata nije moguće očekivati adekvatan oporavak pacijenta.