www.vef.hr|| webmail|| Linkovi

09.06.2023, 13:18

Korekcija zuba u konja

Konjski zubi rastu tijekom cijelog života, u prosjeku 2-3 mm godišnje. Kako konj ima kružne žvačne pokrete, a njegova gornja čeljust je šira od donje, površine zuba ne troše se ravnomjerno. Kod mnogih konja dolazi do stvaranja oštrih rubova na vanjskoj površini zubiju gornje, te na unutrašnjoj površini zuba donje čeljusti.

Korekcija zuba u konja


Kao posljedica trenja tih oštrih rubova zuba o sluznicu usne šupljine nastaju bolne ulceracije. Konj u takvim slučajevima pokazuje nelagodu, ili čak odbija prihvatiti žvalu. U težim slučajevima vlasnik primjećuje otežano žvakanje životinje (kojoj vrlo često iz ustiju ispadaju poloprožvakani komadići sijena), u fecesu se primjećuju neprobavljeni komadići zobi, dlaka gubi sjaj, a životinja postepeno mršavi.

Korekcija zubi u konja Korekcija zubi u konja


Jednom godišnje preporuča se pregled zuba odraslim konjima, dok je kod mladih, koji još mijenjaju mliječne zube, to nužno obavljati svakih 6 mjeseci.

Ako se procijeni da je potrebno, posebnom brusilicom za konjske zube turpijaju se oštri rubovi zuba.

Da bi se takav zahvat izveo, konj u pravilu mora biti u blagoj sedaciji, premda je sam zahvat za životinju potpuno bezbolan. Stavlja mu se otvarač koji omogućava pregled i najnedostupnijih zuba. Kod mladih konja vrlo se često vade zaostali mliječni zubi koji vremenom konju mogu zadavati poteškoće.